LITE FAKTA OM SPELET
Ursprung
Den form av bridge som spelas idag har det fullständiga namnet "kontraktsbridge". Spelet i sin nuvarande form uppfanns den första november 1925 (inte många spel man vet exakt födelsedatum för!) på en kryssning mellan Los Angeles och Havanna.
Dock har spelet naturligtvis en mycket längre historia än så. Ursprunget är whist, ett spel man kan spåra tillbaka till 1600-talets England. Från början var whist ett individuellt spel som inte sågs med blida ögon av societeten, då det mestadels spelades på skumma krogar om pengar. På 1700-talet införde man partnerskapet (att de som sitter mitt emot varandra spelar ihop), vilket öppnade för helt andra möjligheter till välspel. Whisten tog då klivet in i både förnäma och akademiska kretsar, och var i över hundrafemtio år det socialt mest accepterade kortspelet i västvärlden.
Med tiden utvecklades whist till nya spel - framför allt genom att olika typer av (mer eller mindre avancerad) budgivning introducerades. Runt 1890 infördes träkarlen, något som gjorde det möjligt att läsa och planera spelet på ett helt annat sätt än tidigare. Spel som auktionsbridge och plafondbridge blev stora världen över runt 1900-talets början, och var de dominerade kortspelen både i hemmen och på spelklubbarna tills kontraktsbridgen tog över.
(Namnet bridge har förresten inget med "bro" att göra, utan är en "förengelskning" av "biritch" (rysk whist), en av spelets föregångare.)
Den ursprungliga whisten lever dock kvar än idag - liksom många lokala varianter av spelet. Här i Sverige har bland annat varianterna "priffe" och (den idag flitigt spelade) "fyrmannawhist" utvecklats.
Organiserad tankesport!
Idag är bridge planetens i särklass mest organiserade kortspel, och det enda spel som jämte schack kan göra anspråk på att vara riktig "tankesport". Bridge har miljoner registrerade klubbspelare världen över, och det ordnas många stora internationella tävlingar - exempelvis årliga VM och EM och ett "OS" vart fjärde år. Bridge har också varit observationssport i "det riktiga OS"...
Det finns olika typer av mästarvärdigheter och rankingsystem i alla länder, och det har skrivits åtskilligt fler hyllmetrar böcker om bridge än om alla andra kortspel tillsammans. Man kan inte gärna påstå att bridge är idrott (man får ingen vidare kondis av att kasta papp), men sport är det definitivt!
Internationella regler
Bridge har sedan många år internationellt fastställda regler - en giv (tävlings)bridge spelas på precis samma sätt över hela världen, det finns inga lokala reglervarianter. Är man på semester ute i bushen på landsbygden i Kina och hittar en lokal bridgeklubb, kan man i princip promenera rätt in och börja spela (under förutsättning att man kan göra sig så pass förstådd att man hittar en partner att spela med...).
Bridge i Sverige
Sverige är en hyfsat stort bridgenation internationellt sett - både sett till antalet utövare och till resultaten. Vi har haft en del framgångar i de stora mästerskapen, och vi har några aktiva par som håller världsklass.
Sveriges bridgeförbund har ungefär 20 000 medlemmar. Förutom dessa registrerade tävlingsspelare finns det naturligtvis många fler bridgespelare i Sverige - som nöjer sig med att spela hemmabridge med goda vänner en gång i månaden och som tycker det är hur roligt som helst.
Det finns bridgeklubbar på de flesta håll i landet - i storstäderna kan man spela bridge sju dagar i veckan om man vill det. På distrikts- och riksnivå ordnas det större tävlingar de flesta helger, det finns årliga SM-tävlingar, ett seriesystem ganska likt fotbollens ("Allsvenskan", "Skåneserien" med flera - med en massa divisioner...) - och mycket mer. "Sveriges största inomhussport" kallas bridgen ibland i reklamen, och det ligger en del i det...
Som nästan alla andra hobbies har bridgen haft en tillbakagång sedan storhetstiden på 50-talet; idag förvärvsarbetar oftast båda i ett förhållande, och den lilla fritid som blir över slukas till stor del av teven. Men det finns undantag - pensionärsbridgen frodas exempelvis som aldrig förr. Detta är väldigt roligt (bridge är en utmärkt sysselsättning på äldre dar!), även om det är lite synd om bridgen får en stämpel av "pensionärsspel". I många andra länder anses bridgen istället vara en ungdomssport.
För dem av oss som bor i Skåne kan det vara intressant att veta att Malmö verkligen hamnar på bridgekartan i år! I slutet av juni arrangeras EM i Malmö (i mässlokalerna i västra hamnen). Den årliga "SM-veckan" har också förlagts dit i år, så Malmö kommer att invaderas av bridgespelare...
(En del fakta på sidan har hämtats från "Kortspelshandboken" av Dan Glimne.)